Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
- 375 γρ. Lurpak® Soft ανάλατο
- 375 γρ. μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας
- 6 μεγάλα αυγά
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 500 γρ. καστανή ζάχαρη
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 150 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 150 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια πεκάν
Για την καραμέλα:
- 125 ml νερό
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 ml Arla® κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
- 100 γρ. παγωμένο βούτυρο Lurpak, κομμένο σε κύβους
- Λίγο θαλασσινό αλάτι
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 75 γρ. λευκή σοκολάτα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Καλύπτεπτε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας λίγο επιπλέον κομμάτι της να προεξέχει γύρω από το ταψί. Αυτό θα σας βοηθήσει στην αφαίρεσή του όταν τελειώσει το μαγείρεμα.
Λιώνετε το βούτυρο μαζί με την σοκολάτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με παχύ πάτο.
Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν όγκο και χρώμα.
Όταν το μείγμα της σοκολάτας λιώσει, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο και το χτυπάτε μαζί με το μείγμα των αυγών και της ζάχαρης.
Μετά, προσθέτετε ανακατεύοντας τα καρύδια, το αλεύρι και το αλάτι, με μια ξύλινη κουτάλα.
Τα ψήνετε για 25 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την καραμέλα, τοποθετείτε ένα μετρίου μεγέθους αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια με υψηλή φωτιά. Τοποθετείτε τη ζάχαρη στο σκεύος και ρίχνετε από πάνω το νερό. Μη χτυπήσετε το μείγμα, αλλά απλά ανακατέψτε αργά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Η ζάχαρη θα λιώσει και θα αρχίσει να ροδίζει. Όταν πάρει ένα βαθύ χρυσό/καφέ χρώμα μετά από 6 περίπου λεπτά, αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέστε αμέσως το βούτυρο, χτυπώντας το μείγμα. Μετά ανακατέψτε μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Περιχύστε πάνω από το κρύο παντεσπάνι και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, ώστε να «δέσει» η καραμέλα.
Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, λιώνετε τη σοκολάτα, σπάζοντας κάθε είδος σε κομμάτια, μέσα σε ξεχωριστά μπολ και τα τοποθετείτε πάνω από κατσαρολάκια με 2 δάχτυλα νερό σε μέτρια φωτιά. Βεβαιωθείτε ότι ο πάτος από τα μπολ δεν αγγίζει την επιφάνεια του νερού.
Βγάζετε το παντεσπάνι με τη καραμέλα από το ψυγείο και περιχύνετε τη λιωμένη μαύρη σοκολάτα από πάνω. Γέρνετε το ταψί ελαφρά από τη μια άκρη στην άλλη, για να βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα καλύπτει όλες τις γωνίες.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, προσθέτετε μεγάλες σταγόνες λευκής σοκολάτας, πάνω στη μαύρη σοκολάτα και με την άκρη ενός αιχμηρού αντικειμένου (π.χ. μαχαίρι) σχηματίζετε ανομοιόμορφα σχήματα μεταξύ των διαφορετικών τύπων σοκολάτας διακοσμώντας την επικάλυψη. Το τοποθετείτε πάλι στο ψυγείο και το αφήνετε για μερικές ώρες ή για όλο το βράδυ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το γλυκό από το ταψί πιάνοντας τη λαδόκολλα που προεξέχει από τις άκρες του ταψιού. Θερμαίνετε ένα μεγάλο μαχαίρι και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια σερβίροντας.