Υλικά για 1 τσιζκέικ – Περίπου 12 άτομα
Για τη βάση
- 300 γρ. φουντούκια
- 50 γρ. μπισκότα ολικής αλέσεως
- 150 γρ. Lurpak® βούτυρο
Για τη κρέμα
- 4 φύλλα ζελατίνη
- 1 βανίλια
- 125 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ λίτρο Αrla® κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. φλούδα πορτοκαλιού
- 200 γρ. Αrla® τυρί κρέμα
- 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
Ζεστό Ζελέ
- 2 φύλλα ζελατίνη
- 200ml ζεστό κρασί
Για την διακόσμηση
- 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- Βρώσιμη χρυσόσκονη
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Σε ένα μπλέντερ βάζετε τα φουντούκια και τα μπισκότα και ανακατεύετε για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να είναι εντελώς ψιλοκομμένα. Βάλτε το μείγμα μπισκότου σε ένα μπολ, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά το μείγμα.
- Τοποθετήστε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος ανάμεσα στον κύκλο και τη βάση ενός ταψιού με αποσπώμενη βάση (διάμετρος περίπου 22 εκ.). Καλύψτε τον πάτο της φόρμας με πλαστική μεμβράνη.
- Απλώστε το μείγμα στη φόρμα, πιέστε καλά τη βάση του μπισκότου και πιέστε την μέχρι τη μέση της φόρμας (περίπου 4 εκ.). καλύψτε τον πάτο και βάλτε τον στο ψυγείο.
Για τη κρέμα
- Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για περίπου 10 λεπτά.
- Ανακατέψτε τη βανίλια με λίγη ζάχαρη. Χτυπήστε τη βανίλια, την υπόλοιπη ζάχαρη, την μισή κρέμα γάλακτος και τη φλούδα πορτοκαλιού να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Ανακατέψτε το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και προσθέστε τα στο μείγμα της βανίλιας.
- Ζεστάνετε τον χυμό πορτοκαλιού. Πάρτε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό με το νερό που έχει κολλήσει πάνω τους και λιώστε τα στον ζεστό χυμό πορτοκαλιού. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει προσθέτοντας λίγο από το παραπάνω μείγμα. Αφού κρυώσει ανακατέψτε το με το υπόλοιπο μείγμα.
- Απλώστε το μείγμα πάνω από τη βάση στο ταψί με αποσπώμενη βάση. Θα πρέπει να υπάρχει περίπου 1 εκ. μέχρι την άκρη, ώστε να υπάρχει χώρος για το ζελέ. Βάλτε το τσιζκέικ καλυμμένο στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Ζεστό Ζελέ
- Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για περίπου 5 λεπτά.
- Παράλληλα, ζεστάνετε 100ml ζεστό κρασί μέχρι σχεδόν να βράσουν, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και λιώστε τα φύλλα ζελατίνης μέσα. Αφήστε τα να κρυώσουν με το υπόλοιπο κρασί.
- Ρίξτε πολύ προσεκτικά το ζελέ πάνω στην φόρμα, όταν αρχίζει να πήζει, και αφήστε το να στρώσει για περίπου ακόμα 1 ώρα στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Βγάλτε προσεκτικά το τσιζκέικ από το ταψί και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.
- Πασπαλίστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τη βρώσιμη χρυσόσκονη σε μια λωρίδα πλάτους 2 εκ. κατά μήκος της άκρης του τσιζκέικ και σερβίρετε.